.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Συγγραφέας: HARPER LEE
Εκδόσεις: Χαρλένικ Ελλάς / BELL

Μυθιστόρημα



«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια».

Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άττικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό «κοτσύφι» αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο...

Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 30.
Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη...

Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.




 Η Νελ Χάρπερ Λη γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1926, στο Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα, μια πόλη που χάρισε στον κόσμο δύο φημισμένους συγγραφείς από την ίδια γενιά. Η Χάρπερ Λη ήταν συμμαθήτρια στο δημοτικό με τον Τρούμαν Καπότε, η φιλία της με τον οποίο διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. (Σύμφωνα με ομολογία της συγγραφέως, ο χαρακτήρας του Ντιλ βασίστηκε σ’ αυτόν, ενώ, το 1966, ο Καπότε αφιέρωσε σ’ εκείνη το Εν Ψυχρώ.)  To Νοέμβριο του 1959, η είδηση για τέσσερις ανεξήγητους φόνους των μελών μίας οικογένειας στο Κάνσας, προκάλεσε το ενδιαφέρον του Καπότε, ο οποίος ξεκίνησε μία παρατεταμένη έρευνα του γεγονότος, που θα του παρείχε τη βάση για το επόμενο μυθιστόρημά του, με τίτλο Εν ψυχρώ. Σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της έρευνας, πρόσφερε η συγγραφέας και παιδική φίλη του, Χάρπερ Λι, η οποία ταξίδεψε μαζί του στον τόπο του εγκλήματος και καλλιέργησε σχέσεις με την τοπική κοινωνία προκειμένου να εκμαιεύσουν πληροφορίες, μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις.
 Η μικρότερη από τέσσερα αδέρφια, με πατέρα δικηγόρο, όπως και ο Άτικους Φιντς, φοίτησε στο κολέγιο Χάντινγκτον, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και πέρασε ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 1950 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου, αφού εργάστηκε για λίγο σε μια αεροπορική εταιρεία, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Μετακόμισε σ’ ένα διαμέρισμα που δεν είχε καν ζεστό νερό, κι άρχισε να γράφει το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια. Το 1957 υπέβαλε το χειρόγραφο στον εκδοτικό οίκο Λίπινκοτ, απ’ όπου της απάντησαν ότι το μυθιστόρημά της έμοιαζε με μια σειρά χαλαρά συνδεδεμένων διηγημάτων. Πέρασε τα δυόμισι επόμενα χρόνια ξαναγράφοντας το βιβλίο, το οποίο, όταν εκδόθηκε τελικά το 1960, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και χιλιάδες ενθουσιώδεις αναγνώστες.

Σήμερα έχει πλέον μεταφραστεί σχεδόν σε κάθε γλώσσα στη γη, και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, το 1962, κέρδισε τρία Όσκαρ, α’ ανδρικού ρόλου για τον Γκρέγκορι Πεκ, σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια είναι το μοναδικό μυθιστόρημα που εξέδωσε η Χάρπερ Λη, αλλά ο αντίκτυπός του παραμένει το ίδιο ισχυρός σε διαδοχικές γενιές αναγνωστών.
Ζει μακριά από τη δημοσιότητα, μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Μονρόεβιλ, και δεν έχει δεχτεί ποτέ να δώσει συνέντευξη!




Lettura di libri

2 σχόλια:

ΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΑ είπε...

Το βιβλίο To Kill a Mockingbird της Χάρπερ Λι θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία των ΗΠΑ για το αντιρατσιστικό του μήνυμα και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα βιβλία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο “Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια”).

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1960, η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας του μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει κανένα άλλο βιβλίο!

Ωστόσο, φαίνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το δεύτερο βιβλίο της Χάρπερ Λι, το οποίο θα κυκλοφορήσει 55 ολόκληρα χρόνια μετά το πασίγνωστο best seller της.

Πρόκειται για το Go Set a Watchman, το οποίο γράφτηκε τη δεκαετία του 1950 και περιλαμβάνει χαρακτήρες από το To Kill a Mockingbird, ενώ θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουλίου από τον οίκο Harper.

“Περιλαμβάνει το χαρακτήρα που είναι γνωστός ως Σκάουτ, ως ενήλικη γυναίκα, και μου φάνηκε αρκετά αξιοπρεπής προσπάθεια”, αναφέρει σε δήλωσή της η Χάρπερ Λι. “Νιώθω ενθουσιασμένη που θα δημοσιευθεί τελικά μετά από τόσα χρόνια”.

ΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΑ είπε...

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο δεν σας κρύβω ότι με κούρασε αρκετά, τουλάχιστον στις πρώτες 20 σελίδες, προχωρώντας όμως την ανάγνωση ανακάλυψα ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ιστορία. Το αντιρατσιστικό θέμα του , μας δόθηκε χωρίς εντυπωσιασμούς αλλά με λιτή και στιβαρή γλώσσα δίνοντας μας τη λύτρωση που επιζητούσαμε στο τέλος. Η μαύρη φυλή , που έχει γνωρίσει κατά το παρελθόν βίαιη υποδούλωση, δολοφονικές διώξεις, καθώς και μια συνεχή υπονόμευση και υποτίμηση της αξίας της,δυστυχώς την μηδένισαν η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας , η
πνευματική φτώχεια,το σύμπλεγμα της ανωτερότητας και της κατωτερότητας καλλιεργώντας φθόνο και μίσος. Στα ελληνικά, το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '80, από τις εκδόσεις BELL, με τον τίτλο "Ακάνθινο Στεφάνι", καταπληκτικός τίτλος για την ιστορία που διαβάσαμε.Η ανελέητη υποκρισία των ανθρώπων μας εξόργισε και μας θύμισε ότι παρά το πέρασμα του χρόνου κυριαρχεί και ευδοκιμεί ακόμη και σήμερα ..Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού ξεδιπλώνεται η πλοκή, η εξέλιξη και η ωρίμανση όλων των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων εκείνης της εποχής της δεκαετίας του 1930. Διαβάζεται απνευστί!!!!!


…και σε λιγάκι θ΄αρχίσουν να νομίζουν ότι μπορούν να μας παντρεύονται κιόλας. Τζεμ, πως γίνεται να μισούν τον Χίτλερ και από την άλλη να ΄ναι τόσο κακοί με τους δικούς μας ανθρώπους, εδώ, στον ίδιο μας τον τόπο;...