.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

Η Κυρία και ο Μονόκερος

Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ

Συγγραφέας: Tracy Chevalier
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Μυθιστόρημα




Μετά το αριστουργηματικό "Κορίτσι με το σκουλαρίκι" η Τρέισυ Σεβαλιέ επανέρχεται μ' ένα άλλο υπέροχο μυθιστόρημα εποχής, για να μας αφηγηθεί την ιστορία της ταπισερί, με θέμα την "Κυρία και το Μονόκερο", που ακόμη και σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Μεσαίωνα στο Παρίσι.

Ήταν η σημαντικότερη παραγγελία.

Ο Ζαν Λε Βιστ, ένας ευγενής του 15ου αιώνα στο περιβάλλον του βασιλιά, αναθέτει στο ζωγράφο Νικολά ντεζ Ινοσέν να του σχεδιάσει έξι ταπισερί για να γιορτάσει την άνοδό του στην ιεραρχία της Αυλής. Όταν ο ζωγράφος βλέπει την κόρη του ευγενή, την Κλοντ, ξεπερνάει την έκπληξή του που του προσφέρθηκε αυτή η δουλειά. Το κυνήγι της Κλοντ τον οδηγεί στο δίχτυ των εύθραυστων σχέσεων ανάμεσα στο ζεύγος των ευγενών, στους γονείς και τα παιδιά, σε εραστές και υπηρέτες.
Ήταν ένα επαναστατκό σχέδιο.

Στις Βρυξέλλες, ο περίφημος υφαντουργός Ζορζ ντε λα Σαπέλ δέχεται τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Ποτέ πριν δεν είχε αναλάβει τόσο παρακινδυνευμένη δουλειά. Βυθισμένοι στον κόσμο των ταπισερί, έναν κόσμο πειρασμών και γοητείας, ο ίδιος και η οικογένειά του ρίχνονται σ' αυτό το εγχείρημα, έχοντας από δίπλα και τον υπερόπτη κι ερωτύλο Παριζιάνο ζωγράφο.

Το αποτέλεσμα άλλαξε τη ζωή όλων.






Η Τρέισυ Σεβαλιέ γεννήθηκε το 1962 και μεγάλωσε στη Ουάσινγκτον. Σπούδασε στο Oberlin College του Οχάιο και, στη συνέχεια, το 1984 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε αρκετά χρόνια ως επιμελήτρια ειδικών βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών. Το 1994 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου East Anglia, με δασκάλους τους Μάλκολμ Μπράντμπερι και Ρόουζ Τρεμέιν. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία τρία χρόνια αργότερα, με το μυθιστόρημα "The Virgin Blue", του 1997, που επιλέχτηκε από την αλυσίδα βιβλιοπωλείων W. H. Smith ως ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία νέων συγγραφέων. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, "Girl With a Pearl Earring", 1999 (ελλ. έκδ. "Το κορίτσι με το σκουλαρίκι", 2000), εμπνευσμένο από έναν πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ, την έκανε διεθνώς γνωστή, μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2003 από τον Peter Webber, με τη Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Κόλιν Φερθ στους κεντρικούς ρόλους. Ακολούθησαν πέντε ακόμη μυθιστορήματα, τα περισσότερα ιστορικά: "Falling Angels", 2001, "The Lady and the Unicorn", 2003 (ελλ. έκδ. "Η κυρία και ο Μονόκερος", 2005), "Burning Bright", 2007, "Remarkable Creatures", 2009 και "The Last Runaway", 2013. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο μαζί με τον άντρα της και τον γιο τους. Το 2008 έγινε μέλος της Royal Society of Literature και άρχισε να εργάζεται για το πρόγραμμα "Public Lending Right". Επίσης, είναι μέλος της Society of Authors και πρέσβης καλής θέλησης της ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος, Woodland Trust. Η επίσημη ιστοσελίδα της είναι: www.tchevalier.com.



lettura di libri

Δεν υπάρχουν σχόλια: