.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

Νέες προσεγγίσεις...

Γλυπτική τεχνης σε βιβλία από  τον Brian Dettmer


Η Λέσχη μας βηματίζει σε νέες προσεγγίσεις...

Το βιβλίο θίγει, σχολιάζει, προβάλλει θέματα που αφορούν σχέσεις, καταστάσεις και δυναμικές . Προκαλεί τις σκέψεις,το ενδιαφέρον  και εμπλουτίζει  τον αναγνωστικό μας ορίζοντα. Ένα βιβλίο κάθε φορά είναι ένα διαφορετικό ταξίδι με λέξεις- κλειδιά που οδηγούνται από τον υποκειμενισμό της ερμηνείας του αναγνώστη. Είναι τα φτερά των αγγέλων που σε κάνουν να πετάξεις, να αναζητήσεις , να αναθεωρήσεις και να προβληματιστείς. Μας κάνει συμμέτοχους σ΄ ένα κόσμο ιδεών και αξιών αλλά και γνώστες ποικίλων ανθρώπινων χαρακτήρων. Έχοντας  ως βάση αυτά τα δεδομένα η Λέσχη μας έπειτα από  δύο χρόνια διαδρομής  και έχοντας στο πλευρό της πολλούς φίλους συγγραφείς, καινοτομεί με νέες προσεγγίσεις το βιβλίο, με σκοπό να μεταμορφώσει τη Λέσχη  σ΄ένα εργαστήρι της  Γνώσης. Οι αναζητήσεις μας σε κάθε συνάντηση δεν θα περιορίζονται μόνο στον προφορικό λόγο αλλά  πλέον  και στον γραπτό. Σε κάθε επιλογή βιβλίου ένα από τα μέλη της Λέσχης μας θα αποτυπώνει  κάθε φορά την βιβλιοκριτική του σε μορφή εργασίας. Η κριτική βιβλίου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση διότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις, κατά συνέπεια μια κριτική ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι σύμφωνη με τη γνώμη του συνόλου. Αυτό που θα εστιάσουμε είναι η σημασία και η χρησιμότητα ενός βιβλίου. 
Τι μηνύματα μας περνάει; Μας προβλημάτισε; Μας έμαθε κάτι που δεν γνωρίζαμε; Μας έκανε καλύτερους ανθρώπους; 
 ΝΧ


"Ο Άλλος" Ρίσαρντ Καπισίνσκι (2011)
[[ Βιβλιοκριτική και στοχασμοί από την Νίκη Χαλκιά ]]

Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι γεννήθηκε το 1932 στην Πολωνία και πέθανε το 2007. Από το 1956 ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ζήσει και περιγράψει, ως πολεμικός ανταποκριτής, επαναστάσεις, πραξικοπήματα και πολέμους στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Θεωρείται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «μαχόμενης δημοσιογραφίας». Στα τέλη Νοεμβρίου του  2002 βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει δύο βιβλία του που κυκλοφορούσαν  στην ελληνική γλώσσα, αλλά και να συγκεντρώσει υλικό για ένα  νέο του βιβλίο που αναφερόταν  στον Ηρόδοτο. Στο βιβλίο του ο Άλλος  για τον μαχόμενο δημοσιογράφο, κάθε άνθρωπος αποτελεί μία αυτόνομη μοναδική ύπαρξη και συμπεριφέρεται διαφοροποιημένα .

Η ίδια η ζωή  δομημένη με αντιθέσεις, κι εμείς, να μαθαίνουμε, να ζούμε με αυτές και μέσα από αυτές. Αρσενικό- θηλυκό, νέο – παλιό,  άσπρο –μαύρο,
χριστιανός – μουσουλμάνος,  πλούσιος – φτωχός , καλό – κακό. Το διαφορετικό, το άλλο λειτουργεί ως μαγιά στις κοινωνικές ζυμώσεις τόσο σε επίπεδο πολιτισμικό, οικονομικό, πνευματικό κ.α. Τα όμοια δεν μπορούν να δημιουργήσουν τίποτε το μόνο που κάνουν είναι να επαναλαμβάνονται με ανία.

Ότι υπάρχει , υπάρχει γιατί συναντιούνται τα αντίθετα , τα διαφορετικά, οι Άλλοι.
Ο Καπισίνσκι διαχωρίζει τους Ευρωπαίους, τους ανθρώπους της Δύσης, τους λευκούς, από εκείνους που αποκαλεί «οι Άλλοι» – δηλαδή τους μη Ευρωπαίους ή τους μη λευκούς, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι για τους δεύτερους οι πρώτοι είναι εξίσου «Άλλοι». Εποχές που έβλεπαν τις διαφορές ως αντιθέσεις και συγκρούσεις , η δική μας εποχή βλέπει τη διαφορά ως σύνθεση και όχι ως εχθρότητα. Ο Άλλος  δεν είναι μία απειλή γιατί στην ουσία είμαστε όμοιοι ως προς την ύπαρξη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι  με μία κοινή  συνισταμένη την ίδια  
τη ζωή. Άραγε ποιός είναι ο Άλλος για εμάς; Υπάρχουν άραγε σταθερά χαρακτηριστικά ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό; Μήπως το περιβάλλον καθώς αλλάζει αλλάζουν κι αυτά; Αυτοταπείνωση προς το άγνωστο μία σκάλα με εκατομμύρια σκαλοπάτια και  ο πλανήτης  ένα ανοιχτό πεδίο γεγονός που θα καθορίσει τη μελλοντική μοίρα της ανθρωπότητας. 
Νίκη Χαλκιά




ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ...

 Κατερίνα Διαμαντοπούλου 
 Ένα στοχαστικό, εύστοχο και συνάμα πυκνό βιβλίο σε έννοιες, εμπειρίες, στοχασμούς,αναζητήσεις που μας οδηγεί στην ενσυναίσθηση , στην αυτοεκτίμηση και στην αναγνωριση του "εγώ" μας, που συγκροτείται με βάση έναν πρωτογενή ναρκισσισμό. Άραγε πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στα πρόσωπα των άλλων;Προβληματιστηκα και αναρρωτήθηκα συνάμα, αφού η "πένα" του συγγραφέα σε στήνει μπροστά στον "καθρεφτη" και στην επίπονη διαδικασία συγκρότησης του του Εγώ. Η ταυτότητα του υποκειμένου, σε σχέση με τον 'Αλλον". 
ΚΔ



Lettura di libri

Δεν υπάρχουν σχόλια: