.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

η εξαίσια ηδονή του βιασμού

η εξαίσια ηδονή του βιασμού

Συγγραφέας: Τόλης  Νικηφόρου
Εκδότης: Νεφέλη

Ο Άρις Παπακώστας, καλλιεργημένος αστός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, με ισορροπημένη οικογενειακή ζωή και πίστη στην ιδέα της δικαιοσύνης, έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις βιασμών και κακοποίησης γυναικών, τις οποίες διεκπεραιώνει με ιδιαίτερο ζήλο, αλλά και με την απαιτούμενη συναισθηματική απόσταση που του επιβάλλει η δικηγορική του ιδιότητα.
Όλα όμως στη ζωή του αλλάζουν, όταν η βία αγγίζει την οικογένειά του: όταν βιάζεται και κακοποιείται με εξαιρετικά άγριο τρόπο η αδερφή της γυναίκας του. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο ένας από τους βιαστές αποφυλακίζεται. Τη μεγαλύτερη ωστόσο δοκιμασία θα υποστεί όταν, λίγο αργότερα, ο αποφυλακισθείς βιαστής βρίσκεται νεκρός υπό περίεργες συνθήκες, γεγονός που του γεννά υποψίες... Η λύση του δράματος δίνεται μέσα από έναν παράδοξο μονόλογο. Θα επέλθει όμως πλήρης κάθαρση;


" Το βασικό ερώτημα που διατρέχει την Εξαίσια ηδονή του βιασμού είναι εάν η αυτοδικία στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η απονομή της δικαιοσύνης δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, νομιμοποιείται. Η πραγμάτευση του θέματος γίνεται με γνώση και τεκμηρίωση, από αφηγηματική δε άποψη απροκατάληπτα, ενώ το τέλος της ιστορίας παραμένει υπό μία έννοια ανοιχτό. Το μυθιστόρημα του Τόλη Νικηφόρου ξεχωρίζει για την καλοδουλεμένη πλοκή, τους πειστικούς χαρακτήρες, τις δυνατές περιγραφές και την καθηλωτική παρουσίαση των θυμάτων, τα οποία εξιστορούν σε πρώτο πρόσωπο τις δραματικές εμπειρίες τους."


Μερικά ποιήματα του Τόλη Νικηφόρου
από την ποιητική συλλογή του
Μυστικά και θαύματα ο ανεξερεύνητος λόγος της ουτοπίας -2007



γυμνή ν’ ακούγεται ακέραια η ψυχή 
γράφοντας υποστέλλω μία μία τις λέξεις, τα χρώματα αφαιρώ τις μουσικές. στο χάος τον κόσμο απλώνω σαν λευκό χαρτί.
ν’ ακούγεται στο τίποτα ένα σήμαντρο, ν’ ακούγεται ένα φως μες στην ομίχλη, γυμνή ν’ ακούγεται ακέραια η ψυχή

οικόσημο του χρόνου το αγριόχορτο
παραθυρόφυλλα κλειστά στο φως, ένας εξώστης που λυγίζει κάτω από παιδικές φωνές, κάτω απ’ τη μνήμη της χαράς στα σάπια ξύλα του. ξεθωριασμένα χρώματα στους τοίχους και τα κεραμίδια, και στη ρωγμή φυτρώνει οικόσημο του χρόνου το αγριόχορτο. το αρχοντικό της νιότης πέτρωσε κι η περηφάνια τώρα σιωπηλά ιστορεί τη θλίψη της στον ουρανό. απέναντι ο αιωνόβιος πλάτανος, το γκρίζο αμίλητο κι ένας διαβάτης βιαστικός στο χιόνι



Lettura di libri: Η Λέσχη μας, ακόμα μια φορά, θα έχει την ευκαιρία
να γνωρίσει από κοντά το συγγραφέα  επιλεγμένου μας  βιβλίου.
Στην επόμενη συνάντησή μας θα έχουμε κοντά μας τον κύριο Τόλη Νικηφόρου
όπου θα συζητηθεί το μυθιστόρημά του -η εξαίσια ηδονή του βιασμού-.


4 σχόλια:

Poet είπε...

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να συζητήσουμε το μυθιστόρημά μου. Έχω να σας πω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς γράφτηκε το βιβλίο, πώς παρουσιάστηκε και ποιες ήταν οι αντιδράσεις κριτικών και αναγνωστικού κοινού.

Δέσποινα είπε...

Η συνάντησή μας αυτή τη φορά, για μένα, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές.
Η κυριότερη πλευρά όμως είναι το γεγονός ότι το θέμα του βιβλίου που αφορά το έγκλημα του βιασμού της γυναίκας από τον άντρα (όποιας μορφής είναι) γράφτηκε και θα συζητηθεί από έναν άντρα!
Αφυπνίστηκα!
Τα τελευταία χρόνια πυροβολούμαι από την πολιτική, τους αριθμούς και το χρήμα ενώ γύρω μου συνάνθρωποί μου κυρίως γυναικείας φύσης δέχονται καθημερινά τη βία και τις τραγικές επιπτώσεις της!
Ο πόλεμος μεταξύ αντρών-γυναικών εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται.
Καλή μας συνάντηση!

Νίκη Χαλκιά είπε...

Ο βιασμός δεν αποτελεί μόνο ένα απλό έγκλημα «κατά της γενετήσιας
ελευθερίας» αλλά προσβάλει όλη την δομή της ύπαρξης της.
Τα αίτια του βιασμού αναζητούνται άλλοτε σε ατομικούς παράγοντες από
ψυχοπαθολογικές θεωρίες και άλλοτε σε κοινωνικούς παράγοντες από τις
κοινωνιολογικές θεωρίες.
Εξαιρετικό βιβλίο!

NENA είπε...

Το βιβλίο είναι εξαίσιο, όπως ακριβώς και ο τίτλος του. Αξίζει να διαβαστεί από όλους και ιδιαίτερα από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό γιατί μας αγγίζει περισσότερο. Πολύ ζωντανό!