.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

Η Λέσχη μας συναντά τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ` το 1963 ώς το 1968. Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, “Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά”, το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau το 1968 στο Theatre d` Aubervilliers, στο Παρίσι. Το 1978 εκδόθηκε το “Πεθαίνω σαν χώρα”, το πρώτο του πεζογράφημα.
Το 1980 η ποιητική ενότητα “Κατάλογοι 1-4″ και το 1983 το θεατρικό του έργο “Η νέα εκκλησία του αίματος”. Ακολούθησαν : “Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Προοίμιο σε μια χιλιετία” (πεζογράφημα), “Κατάλογοι 5-8″ (1986-ποιητική ενότητα), “Το ύψωμα” (1990-θεατρικό έργο), “Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα” (1992-θεατρικό), “Κατάλογοι 9-Οι ορισμοί” (1994-ποιητική ενότητα), “Η αρχή της ζωής” (1995-θεατρικό έργο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Νότου), “Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή” (2000-θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου) και “Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι” (2000). Παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση πεζογραφημάτων των Jean Genet, Georges Bataille, Witold Gombrowicz, Maurice Blanchot, Gιrard de Nerval, Balzac, Bernard-Marie Koltes, καθώς και τη μετάφραση θεατρικών έργων των Μολιέρου, Ευρυπίδη, J. Genet, G. Courteline, Tennessee Williams, Σαίξπηρ για διάφορα θέατρα. Ο Δημήτρης Δημητριάδης έτυχε εξαιρετικής τιμής στο εξωτερικό και ιδιαιτέρως στη Γαλλία.



Lettura di libri: Η Λέσχη μας ευχαριστεί θερμά το ΟΞΥΓΟΝΟ του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο για την  τιμή που μας έκανε να μας προσκαλέσει στην  παρουσίαση των έργων
"Πεθαίνω σαν χώρα" και "Insenso" του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη.
Αρκετά μέλη της λέσχης μας  παρευρέθηκαν στη βραδιά αυτή, η οποία κύλησε όμορφα, 
με πολύ ενδιαφέρον για την πληθωρική προσωπικότητα  του Δημήτρη Δημητριάδη.
Ένας άνθρωπος που βλέπει!

"Εκτός από το Παρόν υπάρχει και ένα δεύτερο Παρόν " 
"Αυτό μόνο ένας συγγραφέας μπορεί να το δει"

 Ο Δημητριάδης είναι ένας συγγραφέας με καίριο λόγο και βαθύτατο στοχασμό για τη ζωή.

"Η ζωή είναι κάτι αμείλικτο. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. 
Και ότι μένει είναι χάριν μιας σωστικής προσπάθειας που κάνουμε εμείς οι ίδιοι 
και αυτό είναι ένα μέρος από κάποια πράγματα που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: 
το ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ, το ΑΣΥΜΠΤΩΤΟ και το ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ".

Ο Δημητριάδης, είναι αναγνωρισμένος στη χώρα του;
Διακεκριμένος, όμως, είναι στο εξωτερικό!!! 


 Πεθαίνω σαν χώρα                                                    Insenso/ Όπερα 
 Εκδοτικός Οίκος: Σαιξπηρικόν                                  Εκδοτικός Οίκος: ΙΝΔΙΚΤΟΣ

                                    
                          


Lettura di libri

2 σχόλια:

ΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΑ είπε...

Συγκίνηση,διαφορετικότητα,ελευθερία σκέψης,το ασυμβίβαστο της τέχνης, συναισθήματα διαφορετικά κάθε φορά που κυλούσε η συζήτηση.Ποιητικός ο λόγος του Δημητριάδη ο οποίος μας χάρισε το διαφορετικό της τέχνης,πολύ εκφραστικός όταν μιλούσε για τη σκηνή του θεάτρου.Εξαιρετική βραδιά!

ΜΕΛΟΣ είπε...

Πεθαίνω σα χώρα …

Ένα προφητικό κείμενο, όπου η ήττα και η κατοχή, η εξαγρίωση της ηθικής και της αρετής οδηγούν στο δρόμο προς την δημιουργία ο οποίος περνά μέσα από την ολική καταστροφή! Επίκαιρο και ασυμβίβαστο!Υπέροχη βραδιά,ξεχωριστή,μοναδική!